Karkówka wychodzi krucha i rozpuszcza się w buzi. Przepis usłyszałam od Mamy a ona bodajże z YT - najważniejsze że dobre i dość łatwe :)
Składniki:
ok 0,5kg karkówki
papryka
cebula czerwona i biała
kilka ząbków czosnku
majonez
ketchup
ser żółty
mozzarella
pieprz, sól, słodka/ostra papryka, oregano
Naczynie żaroodporne smarujemy 4-5 łyżkami majonezu
Następnie posypujemy, przyprawami
Na tak przygotowany podkład układamy plastry karkówki (wcześniej lekko je rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem) Na plastrach układamy pokrojony czosnek:
Cebule kroimy w piórka i posypujemy karkówkę, lekko solimy
Dodajemy pokrojoną papryke w kostkę.
Na koniec nakładamy ok 10 łyżek ketchupu bądz pikantnego sosu pomidorowego.
Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy na 200 st na ok 50-60 min.
Ok 10 min przed końcem pieczenia posypujemy startym serem żółtym i mozzarella
Potem pozostaje Nam ją już tylko zjeść!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz