Rogaliki wyszły mi przez przypadek, z potrzeby chwili i nie zmarnowania pozostałych produktów po rybie w cieście francuskim- a i obiecuje wrzucić kiedyś przepis i fotorelację:)
Czego potrzebujemy?
ciasto francuskie ( ja kupuje to z Biedronki-można zrobić samemu)
szpinak (akurat miałam mrożony)
serek śmietankowy
sól, pieprz
płatki migdałów
białko z jajka
Szpinak mieszamy z serkiem, doprawiamy do smaku.
Wycinamy trójkąty z ciasta francuskiego, nakładamy farsz i formujemy rogaliki. Smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Wkładamy na ok 20-25 min do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Gotowe!
p.s. wg mnie migdały są obowiązkowe - nadają specyficzny posmak.
Rozeszły się szybciutko, udało mi się kilka uchronić przed zjedzeniem i powiem, że zimne bardziej mi smakują :)
Zastanawiałam się czy byłyby dobrym dodatkiem do zupy serowej?
2 komentarze:
Jaki serek śmietankowy używałaś?
zwykły topiony typu Hohland:)
Prześlij komentarz