niedziela, 2 marca 2014

Kotlety mielone z indyka z warzywami- czyli mielony nie musi ociekać tłuszczem:)

Moje kolejne podejście do mięsa mielonego zaowocowało znów czymś pysznym :) Tym razem do standardowego przepisu na mielone TU dodałam ugotowane brokuły, paprykę, podsmażoną cebulkę, i ser żółty. Mięso również bardziej przyprawiłam czyli moja ulubiona przyprawa poszła w ruch
pomijając przepis-zdecydowanie przerzuciłam się ma przyprawy tej firmy-i nie reklamuje tu niczego!
a wracając do mielonych:

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia

Pieczemy ok 45-50 min w 200 st ( w zależności od piekarnika) Kotlety powinny być rumiane i chrupiące na zewnątrz a  miękkie w środku. Staram się odchodzić od kotletów smażonych na głębokim tłuszczu, bleh...
Ten przepis można podpasować pod siebie, dodać co się lubi lub co akurat mamy w lodówce. Polecam też zamiast np żółtego sera dodać jakiś pleśniowy.

Podałam klasycznie....ale tylko na specjalną prośbę moich facetów:)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja bym dodała jeszcze ryż :)

ANTIBIA pisze...

Można dodać co tylkko dusza zapragnie:)