niedziela, 2 marca 2014

Rogaliki ze szpinakiem czyli jak szybko zrobić coś na ząb

Coś co robi się szybko, dlatego i post będzie szybki i krótki. Osobiście- nie lubię szpinaku- o dziwo mój Syn -tak. W przedszkolu jeszcze dojadał po dzieciach porcje szpinaku z makaronem co dla mnie było nie do pomyślenia:)
Rogaliki wyszły mi przez przypadek, z potrzeby chwili i nie zmarnowania pozostałych produktów po rybie w cieście francuskim- a i obiecuje wrzucić kiedyś przepis i fotorelację:)

Czego potrzebujemy?
ciasto francuskie ( ja kupuje to z Biedronki-można zrobić samemu)
szpinak (akurat miałam mrożony)
serek śmietankowy
sól, pieprz
płatki migdałów
białko z jajka

Szpinak mieszamy z  serkiem, doprawiamy do smaku.
Wycinamy  trójkąty z ciasta francuskiego, nakładamy farsz i formujemy rogaliki. Smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Wkładamy na ok 20-25 min do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Gotowe!
p.s. wg mnie migdały są obowiązkowe - nadają specyficzny posmak.

 Rozeszły się szybciutko, udało mi się kilka uchronić przed zjedzeniem i powiem, że zimne bardziej mi smakują :)
Zastanawiałam się czy byłyby dobrym dodatkiem do zupy serowej?

2 komentarze:

Agata W pisze...

Jaki serek śmietankowy używałaś?

ANTIBIA pisze...

zwykły topiony typu Hohland:)